(Loading...)

Ενεργοποίηση TRIM σε μη Apple SSD δίσκους.

 Η Apple από την εποχή των Classic Macintosh είχε την νοοτροπία το να τοποθετεί δικής της τεχνολογίας hardware, όπως η υποδοχή ADB (Apple Desktop Bus) ή η χρησιμοποίηση του σειριακού RS-422 αντί του διαδεδομένου RS-232, ή με την προσθήκη VRAM modules για συγκεκριμένα μηχανήματα...

  Τα "χούγια" αυτά παραμένουν εν έτη 2014. Όχι τόσο κραυγαλέα εμφανή αλλά υπάρχουν. Τελευταίο "ατόπημα" είναι η μη ενεργοποίηση της λειτουργίας TRIM σε SSD δίσκους που δεν φέρουν το λογότυπο της Apple (και το ανάλογο firmware), κατά συνέπεια οι δίσκοι να γίνονται αργοί, χάνοντας το συγκεκριμένο πλεονέκτημα.

 Μπορεί να ενεργοποιηθεί;

 Ναι, μπορεί. Τo Mac OS X από την έκδοση 10.6.7 και μεταγενέστερες διαθέτουν ενσωματωμένη την λειτουργία TRIM και ενεργοποιείται με εφαρμογές τρίτων εταιριών ή μέσω του Terminal.
 Για υπολογιστές με PowerPC (PowerMac, Powerbook, iMac G5, eMac, iBook) δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί διότι η μεγαλύτερη έκδοση που μπορούν να έχουν είναι η 10.5.8.

Η ενεργοποίηση του γίνεται με τα παρακάτω δύο προγράμματα
Σε περίπτωση που θέλετε να την ενεργοποιήσετε μέσα από το Terminal δίχως να χρησιμοποιήσετε προγράμματα τρίτων ακολουθείστε την παρακάτω διαδικασία.
  • Ανοίγετε το Terminal.app. Θα το βρείτε μέσα στο /Applications/Utilities.
  • Κρατήστε backup του αρχικού extension με την εντολή sudo cp /System/Library/Extensions/IOAHCIFamily.kext/Contents/PlugIns/IOAHCIBlockStorage.kext/Contents/MacOS/IOAHCIBlockStorage /IOAHCIBlockStorage.original Θα σας ζητηθεί το administrator password. Γράψτε το ορθά διότι δεν θα σας εμφανιστούν οι χαρακτήρες που πληκτρολογείτε.
  • Ενεργοποιήστε την λειτουργία TRIM με sudo perl -pi -e 's|(\x52\x6F\x74\x61\x74\x69\x6F\x6E\x61\x6C\x00).{9}(\x00\x51)|$1\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00$2|sg' /System/Library/Extensions/IOAHCIFamily.kext/Contents/PlugIns/IOAHCIBlockStorage.kext/Contents/MacOS/IOAHCIBlockStorage
  • Καθαρίστε τις cache με τις παρακάτω εντολές.
     sudo kextcache -system-prelinked-kernel
     sudo kextcache -system-caches
  • Επανεκκινήστε τον υπολογιστή.

    Αντιστροφή των ρυθμίσεων.

     Αν θέλετε να γυρίσετε τον υπολογιστή στην πρότερη κατάσταση επαναφέρετε το αρχικό extension με την εντολή sudo cp /IOAHCIBlockStorage.original /System/Library/Extensions/IOAHCIFamily.kext/Contents/PlugIns/IOAHCIBlockStorage.kext/Contents/MacOS/IOAHCIBlockStorage

    Πώς βλέπουμε την κατάσταση του TRIM

     Μέσα από τον System Profiler. Από το μενού bar επιλέγουμε το , About This Mac, More Info και από την καρτέλα που θα εμφανιστεί, το System Report.
     Στην λίστα στ' αριστερά, στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, επιλέγετε Storage και έπειτα τον δίσκο σας.
     Στα χαρακτηριστικά του δίσκου σας υπάρχει περιγραφή TRIM Support, όπου είτε θα είναι ενεργοποιήμενη, είτε όχι.
     Η συγκεκριμένη επιλογή εμφανίζεται μόνο στους SSD δίσκους.