(Loading...)

Παιχνιδάκια με το Terminal... vol. 2

Ημερολόγιο

 Δίνοντας την εντολή cal σας εμφανίζει το ημερολόγιο του τρέχοντος μήνα. Αν θέλετε να εμφανίσετε κάποιον άλλον μήνα (πχ τον Μάιο) του τρέχοντος έτους συμπληρώνετε με -m 5.

 Αν θέλετε να εμφανίσετε κάποιο συγκεκριμένο έτος (πχ το 1984) δίνετε την εντολή cal -y 1984.
 Λίγο προσοχή όμως γιατί η αρίθμηση ξεκινάει από το έτος 1, όποτε αν δώσετε την εντολή cal -y 84 δεν θα σας εμφανίσει το 1984 αλλά το έτος 84.

 Όλα αυτά για το Γρηγοριανό ημερολόγιο που χρησιμοποιούμε σήμερα. Αν θέλουμε να εμφανίσουμε τις ημερομηνίες μετο "παλιό" Ιουλιανό ημερολόγιο εισάγουμε την παράμετρο -j.
 Αν παραμετροποιήσετε την εντολή με το > ~/Desktop/calendarfile.txt, θα δημιουργηθεί ένα αρχείο στην επιφάνεια εργασίας σας και το αποτέλεσμα της ενέργειας θα αποτυπωθεί εκεί αντί της οθόνης σας.

  Δώστε την εντολή cd /usr/share/calendar για να μεταφερθείτε στα ημερολόγια που διαθέτει το Unix περιβάλλον του Mac, όπου ουδεμία σχέση έχουν με τα ημερολόγια του iCal ή του Calendar.app.  Με την εντολή ls σας εμφανίζει τα διαθέσιμα ημερολόγια (γενικότερα η εντολή ls εμφανίζει τα αρχεία που υπάρχουν στον ενεργό φάκελο). Μέσα σε αυτά θα δείτε κάποια ειδικά ημερολόγια, όπως των Lord of the Rings, γενεθλίων κ.α. Για να εμφανίσετε σε λίστα τα γεγονότα κάποιου ημερολογίου (πχ του LotR) δίνετε την εντολή cat calendar.lotr.