(Loading...)

Ε.Τ. NOT phone home.

 Αρκετές εφαρμογές έχουν την συνήθεια να συνδέονται στους servers της εταιρίας που τα δημιούργησε για το αν υπάρχουν ενημερωμένες εκδόσεις ή για έλεγχο γνησιότητας ή σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, αν είναι "κακόβουλο λογισμικό" αποστέλλει προσωπικά δεδομένα.

 Το Little Snitch της Objective Developers, μετά την εγκατάσταση του, αναλαμβάνει να σας ενημερώνει κατ' αρχήν ποια προγράμματα που εκτελούνται ζητάνε πρόσβαση στο Internet και με δική σας βούληση να αποτρέπει την σύνδεση τους με αυτό, προσωρινά ή μόνιμα.

 Η δοκιμαστική έκδοση δεν υπολείπεται σε χαρακτηριστικά από την registered παρά μόνο ότι έχει τρεις ώρες συνεχούς λειτουργίας. Έπειτα αναστέλλει την λειτουργία της μέχρι να ενεργοποιήσετε ξανά την εφαρμογή ή γίνει επανεκκίνηση στο μηχάνημα.

Το Little Snitch δεν επηρεάζει την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή και οι πόροι που χρησιμοποιεί από τον υπολογιστή είναι αμελητέοι (λιγότερο από 0,5% του επεξεργαστή,  35MB της μνήμης RAM).

 Η χρήση του είναι απλή και κατανοητή στον μέσο χρήστη.  Όταν γίνεται η προσπάθεια σύνδεσης κάποιας εφαρμογής στο Internet, σας εμφανίζει πλαίσιο του Little Snitch όπου μπορείτε πρώτα απ' όλα να επιλέξετε αν  η ρύθμιση να αποθηκευτεί για πάντα ή να εφαρμοστεί "προσωρινή" ρύθμιση.
 
 Οι προσωρινές ρυθμίσεις μπορούν να λήξουν όταν κάνετε κάποια ενέργεια επάνω στον υπολογιστή (Logout, Restart, κλείσιμο εφαρμογής), είτε να υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμό, είτε να εφαρμοστεί μία φορά και στην επόμενη προσπάθεια σύνδεσης να ερωτηθείτε ξανά.

Έπειτα δηλώνετε τον τύπο της σύνδεσης. Αν η σύνδεση αφορά την συγκεκριμένη θύρα (port), το site (domain name), συνδυασμός των δύο προηγούμενων ή να αφορά όλες τις πιθανές συνδέσεις.

 Τέλος επιλέγετε αν όλες οι προηγούμενες ρυθμίσεις θα είναι για να αποκλειστεί η σύνδεση ή για να επιτραπει (Deny και Allow αντίστοιχα).

 Μέσα από τις ρυθμίσεις του Little Snitch Configuration μπορείτε να ρυθμίσετε από πριν αν κάποιο πρόγραμμα ή όλα τα προγράμματα να επιτρέπονται ή να απορρίπτουν εισερχόμενες ή εξερχόμενες συνδέσεις σε συγκεκριμένα IP's, domains κ.ο.κ.
 Επίσης μπορείτε να αλλάξετε ή να διαγράψετε τις ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις.  Το Little Snitch είναι αρκετά παραμετροποιήσιμο δίχως να κάνει κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά στο σύστημα και θεωρείται "must" για έναν Macintosh.

 Είναι ο εύκολος τρόπος  για να διαπιστώσετε και να ελέγξετε ποια προγράμματα θέλουν να συνδεθούν στο Internet, κυρίως άγνωστης προέλευσης (όπου φρόνιμο είναι να μην εγκαθίστανται τέτοιου είδους).


 Η πλήρης έκδοση κοστίζει 35,94€ για έναν υπολογιστή, 132€ για πέντε υπολογιστές και αν χρειάζεστε περισσότερες άδειες υπάρχει η ανάλογη έκπτωση. Η αγορά του γίνεται μέσα από το site της εταιρίας χρησιμοποιώντας πιστωτική κάρτα ή Pay Pal.