(Loading...)

Stationary Pad a.k.a. αρχεία template

 Το Mac OS, από την εποχή της LISA και του System λίγο αργότερα, έχει την δυνατότητα να "μετατρέπει" τα αρχεία του σε πρότυπα (templates) και να γίνεται η επεξεργασία τους σε αντίγραφα.  Η επιλογή αυτή λέγεται Stationary Pad.

 Αυτή βοηθάει στο να υπάρχουν άθικτα τα αρχεία μας και να επεξεργαζόμαστε αντίγραφα, δίχως πρώτα να μπούμε στην διαδικασία να τα μετονομάσουμε αμέσως μετά το άνοιγμα τους.  Π.χ. αν έχουμε μία φόρμα παραγγελίας, αμέσως μετά το άνοιγμα του αρχείου θα έπρεπε να το μετονομάσουμε και να το αποθηκεύσουμε.
 Χαρακτηρίζοντας ένα αρχείο ως "stationary pad",  όταν γίνεται διπλό κλικ επάνω του για να ανοίξει πρώτα δημιουργείται ένα αντίγραφο και το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιηθεί θα ανοίξει το αντίγραφο δίχως να μπούμε σε διαδικασία να το αποθηκεύσουμε μόνοι μας για να μην χαλάσει το template.

 Οι σουίτες γραφείων (MS-Office, LibreOffice κ.α.) έχουν διαχείριση προτύπων, αλλά το stationary pad δεν περιορίζεται μόνο σε αρχεία των σουιτών (κειμένου, παρουσιάσεων κ.α.) αλλά σε όλους τους τύπους αρχείων, με εξαίρεση τους φακέλους και τις εφαρμογές (στην ουσία κανένα από τα δύο δεν χαρακτηρίζεται ως αρχείο).

 Η διαδικασία ολοκληρώνεται ουσιαστικά σε τρία βήματα. 
  •  Επιλέγετε το αρχείο που θέλετε να χαρακτηριστεί ως stationary pad και πατάτε + i (command και i) ή με δεξί κλικ επιλέγετε Get Info.
  •  Στην καρτέλα που θα εμφανιστεί επιλέγετε το κουτάκι δίπλα από το Stationary Pad
  •  Κλείνετε την καρτέλα και έχετε ολοκληρώσει την διαδικασία.