(Loading...)

Χρόνια πολλά Mac!!!


  Σαν σήμερα πριν 30 χρόνια, στις 24 Ιανουαρίου 1984, εγένετο ο Macintosh, όπου έχει αλλάξει την ροή της σκέψης για το πως πρέπει να κατασκευάζονται υπολογιστές, όπως και το περιβάλλον εργασίας που πρέπει να έχουν.

 To όνομα του το έδωσε ο δημιουργός του, Jef Raskin,  λόγω της αγαπημένης του ποικιλίας μήλων McIntosh, όμως προστέθηκε ένα "a" μίας και ήταν ήδη κατοχυρωμένο από εταιρία κατασκευής συστημάτων ήχου.

  Ο Macintosh δεν ξεκίνησε ως project "πρώτης γραμμής", αλλά ως μια προσπάθεια να υπάρξει υπολογιστής της Apple κάτω από τα 1.000 δολάρια και μετατράπηκε σε ένα project όπου θα κρατούσε τον ιδιότροπο Jobs απασχολημένο και μακριά από τα υπόλοιπα project της εταιρίας.

 Όμως στην τελική του μορφή έγινε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής όπου καθιέρωσε ως standard την δισκέτα 3.5", είχε εξελιγμένο σύστημα ήχου, ποντίκι ως κύριο μέσο χειρισμού του και ήταν δίχως χωριστά μέρη (All-in-One), πλην του πληκτρολογίου και του ποντικιού. Μόνο που θα είχε την διπλάσια τιμή από την αρχική πρόβλεψη...

  Εκτός από την καινοτομία στο hardware υπήρχε και στο software. Σε επίπεδο χειρισμού δεν χρειαζόταν πλέον εξειδικευμένες γνώσεις και εισαγωγή εντολών από το πληκτρολόγιο. Τα πάντα γινόταν με το ποντίκι και ο καθένας μπορούσε μέσα σε μερικά λεπτά να έχει εξοικειωθεί πλήρως με το νέο περιβάλλον.


 Η βασική δομή του λειτουργικού και του γραφικού του περιβάλλοντος χρησιμοποιήθηκε για περίπου 20 χρόνια, όπου οι αλλαγές του ήταν αμελητέες και δεν εκβίαζαν τον χρήστη να "ξαναμάθει" το γραφικό του περιβάλλον.

Η ανάπτυξη του δεν έγινε στα κεντρικά κτήρια της Apple,  αλλά σε άλλα κτήρια κοντά όμως στο campus. Σε ένα από αυτά υπήρχε αναρτημένη μία πειρατική σημαία.

 Για να διατηρηθεί σε σχετικά χαμηλό κόστος η τιμή δεν υπήρχε η δυνατότητα προσθήκης εσωτερικού σκληρού δίσκου και η μνήμη ήταν στα 128 kilobytes, μη αναβαθμίσιμη. Έπειτα από εννέα μήνες αναβαθμίστηκε η μνήμη του με την έκδοση όμως νέου μοντέλου και έφτασε τα 512Κ λύνοντας προβλήματα σε αρκετούς τομείς.
 Η τιμή αγοράς του Macintosh ήταν στα $2.495 και του Macintosh 512K $2.795.

Η οπίσθια εσωτερική πλευρά του Macintosh φέρει τις υπογραφές των δημιουργών του.

Διαφημιστικό spot

  H κύρια διαφήμιση του Mac ήταν συνδυασμός έμπνευσης από άρθρα της εποχής όπου εξυμνούσαν την ΙΒΜ για το PC της και το βιβλίο του George Orwell, 1984. Ο Jobs παρομοίαζε την IBM ως τον μεγάλο αδερφό των υπολογιστών.
 Βγήκε στον αέρα στις 31 Δεκέμβριου του 1983 σε ένα μικρό κανάλι και παίχτηκε μόνο ΜΙΑ ΦΟΡΑ. Ο σκοπός της ενέργειας, ήταν να μπει στους διεκδικητές των βραβείων καλύτερης διαφήμισης για το 1984, βραβείο που κατέκτησε. Σκηνοθέτης ήταν ο Ridley Scott, δημιουργός του Blade Runner

  Το κόστος της παραγωγής & προώθησης για το SuperBowl ήταν πάνω από ενάμισι εκατομμύριο δολάρια.

 Η πανεθνική παρουσίαση του έγινε στις 22 Ιανουαρίου, κατά την διάρκεια του SuperBowl (τελικός αμερικάνικου ποδοσφαίρου) και οι κριτικές του τύπου της εποχής ήταν διθυραμβικές.




Αρχικά ο Macintosh ήταν να έχει $1.995 κόστος αγοράς, αλλά προστέθηκαν άλλα $500 για "έξοδα μάρκετινγκ", απόφαση του John Sculley,  CEO της Apple εκείνη την εποχή, πράγμα που έβρισκε κάθετα αντίθετο τον Steve Jobs.

Η παρουσίαση του Macintosh από τον Steve Jobs...

...  με τα λόγια να είναι περιττά.






Και επειδή γενέθλια δίχως πάρτι δεν γίνεται, κάτι ετοιμάζουν οι πατεράδες του....

Update: Το αφιέρωμα της Apple.