(Loading...)

Ελληνικός ορθογράφος στο Mac OS X


 To Mac OS X μέχρι και την έκδοση 10.9.x (γνωστό και ως Mavericks) έχει την δυνατότητα για ελληνικά μενού αλλά δεν διαθέτει Ελληνικό ορθογράφο.

  Από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε το Mac OS X δημιουργήθηκε ένα service όπου πρόσθετε "λεξικά" (dictionaries) γλωσσών που δεν υποστηρίζονταν επίσημα η ορθογραφία τους από το λειτουργικό.

 Το όνομα του είναι CocoAspell και δημιουργία του βασίστηκε στο Aspell, ενός ανοικτού κώδικά ορθογράφου για το Linux.

 H εγκατάσταση του είναι εύκολη αλλά όχι πλήρως αυτοματοποιημένη. Αρχικά χρειάζεται να κατεβάσετε τον installer του και το ελληνικό λεξικο.

 Εγκαθιστάτε το πρόγραμμα και έπειτα τοποθετείτε το αρχείο του ελληνικού λεξικού στον φάκελο /Library/Application Support/CocoAspell. Κάνετε διπλό κλικ πάνω του να αποσυμπειστεί και να δημιουργηθεί ο φάκελος aspell-el-0.50-3 και το διαγράφετε.

 Έπειτα από το System Preferences (Προτιμήσεις συστήματος) επιλέγετε το Spelling και επιλέγετε το checkbox δίπλα από το Greek.


 Έπειτα πατάτε Show All και Keyboard. Στο tab Text μέσα από το Spelling επιλέγετε Ελληνικά (Aspell). Αν δεν υπάρχει στην υπάρχουσα λίστα, διαλέγετε την επιλογή Set Up, το βρίσκετε και το επιλέγετε μέσα από την νέα λίστα.



 Για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση ίσως χρειαστεί να γίνει Logout (Αποσύνδεση Χρήστη) ή η επανεκκίνηση του μηχανήματος, ανάλογα με την έκδοση του Mac OS που χρησιμοποιείτε