(Loading...)

Controller USB 3.0 (PCI-Express)


  Οι κάτοχοι των Mac Pro με το κουτί αλουμινίου έχουν μέχρι και σήμερα έναν αξιοπρεπέστατο υπολογιστή όμως μερικά μειονεκτήματα κυρίως λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης.

 Ένα από αυτά είναι η έλλειψη θυρών USB 3.0. Σχετικά αναγκαίο μιας και οι ταχύτητες σε σχέση με το USB 2.0 δεν είναι καθόλου αμελητέες, κυρίως σε μεταφορά δεδομένων από εξωτερικούς σκληρούς δίσκους.

 Η λύση στην προκειμένη είναι η προσθήκη ένας PCI-Express controller, μία κάρτα όπου "κάθεται" στην motherboard του υπολογιστή και δίνει USB θύρες στην πίσω πλευρά του υπολογιστή.

 Δοκιμάσαμε την κάρτα Turbo-X USB 3.0 x2 Ports (PCI-Express) από το Πλαίσιο, όπου χρειάστηκε να προσθέσουμε το GenericUSBXHCI, ένα extension ανοικτού κώδικα, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε Mac OS X 10.7 μέχρι και 10.9.x. όπου μετά από επανεκκίνηση  το σύστημα αναγνωρίζει τις USB θύρες.


 Η συγκεκριμένη κάρτα απαιτεί slot PCI-Express 1x ή μεγαλύτερης ταχύτητας, έκδοσης 2.0 και παροχή ρεύματος με τον λευκό ακροδέκτη ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ανάλογος adaptor εφ' όσον δεν υπάρχει διαθέσιμος ο συγκεκριμένος τύπος.

 Aν τοποθετηθεί σε slot PCI-Express ver. 1.0 δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην λειτουργία του, παρά μόνο το -θεωρητικό- transfer rate από τα 5 Gbps θα πέσει στα 2.5 Gbps.

Σημείωση: Το πρωτόκολλο USB 3.0 (ή αλλιώς SuperSpeed Bus) είναι συμβατό με τις εκδόσεις 2.0 (Hi-Speed Bus) και 1.x.


 Τα σύγχρονα μοντέλα των Macintosh που κυκλοφορούν στην αγορά δεν χρειάζονται τέτοιου είδους επεκτάσεις, διότι η Apple έχει αφήσει πίσω το USB 2.0 από τα μέσα του 2012 και χρησιμοποιεί αποκλειστικά το USB 3.0 στους υπολογιστές της, όπως και στο iPhone 5 (και νεότερα).